rybavkuchyni/linka01.gif


Pstruh s česnekovou omáčkou

 
4 pstruzi,čerstvý rozmarýn,(petržel,celer,libeček) 1 citron.2 lžíce oleje,2 lžíce trhané meduňky,po špetce hrubě drceného červeného pepře a kmínu,sůl,

omáčka:3 stroužky česneku,sůl,pepř,2 lžíce sekaných kaparů,1 lžíce citrónové šťávy,2 lžíce oleje, 4 lžíce rybího bujonu, 4 lžíce smetany,pepř,kmín,sůl,1 lžíce sekané řeřichy.

 

 

Očištěné pstruhy pětkrát úhlopříčně zlehka nařízneme,do břišní dutiny vložíme několik snítek rozmarýnu nebo jiného zeleného koření a několik tenkých plátků citronu.Ryby osolíme,posypeme pepřem a kmínem,položíme na grilovaci mřížku do pekáče,zakapeme olejem a 5 až 7 min. z každé strany grilujeme.Mezitím si připravíme česnekovou omáčku.Všechny uvedené ingredience rozmixujeme dohladka,nakonec vmícháme sekanou řeřichu.Na talířích jednotlivé porce pstruha přelijeme omáčkou a ozdobíme trhanou meduňkou.Podáváme s pečenými bramborovými klínky.

Zahradní makrely se zapékanými rajčaty

 
4 až 6 makrelových filet,sůl,grilovaci koření,drcený pepř čtyř barev,kari rajčata,pikantní klobása,sýr Niva,

marináda:olej,worcesterská omáčka,hořčice,kečup,čerstvá bazalka,citrónová šťáva

 

Filety osolíme,každou okořeníme jiným druhem koření(grilovací,drcený pepř a kari) a na 30min. vložíme do připravené marinády,vniklé smícháním uvedených ingredienci dle chuti.

Makrely vložíme na zahradní gril a opékáme do zlatohněda.V průběhu grilování několikrát otočíme.Rajčatům odkrojíme vršek,vnitřek vydlabeme lžičkou,naplníme je na kostičky nakrájenou klobásou a plísňovým sýrem a rovněž dáme zapéct na gril.Ryby i rajčata po upečení sejmeme z grilu a servírujeme s bílým pečivem.


Šašlik ze sumce

 
6 až 8 plátků ze sumce,400g plátků z candáta,4 stroužky česneku,150 g. anglické slaniny,2 červené papriky,2 menší cukety,4 červené cibule,1 citron.sůl,pepř,

marináda: kůra a šťáva z jednoho citronu,4 lžíce oleje,2 stroužky česneku, 1 chilli paprička,1 lžíce mletého zázvoru,špetka drceného kmínu,skořice.

 

Nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu,utřený česnek a najemno nakrájenou chilli papričku smícháme s ostatními přísadami a připravíme marinádu do které na 24 hod. naložíme plátky z ryb.Pak ryby vyjmeme a několika místech jemně nařízneme.Vzniklé otvory bohatě potřeme prolisovaným česnekem.Do každého plátku ryby zabalíme plátek anglické slaniny,zakapeme citronem,opepříme a osolíme.Na dlouhou dvojitou jehlici střídavě napichujeme rybí závitky,kolečka cukety,cibule a silnější proužky papriky.Šašlikovec opékáme nad rozžhaveným dřevěným uhlím,zlehka otáčíme.Upečené raby a zeleninu rozdělíme na talíře,podáváme s pečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Candát na grilu s česnekovými krutonky


očištěné filety z candáta,2 lžíce světlé sojové omáčky,1 lžíce worcesterské omáčky,2 lžíce citrónové šťávy,1 dl. černého piva,po špetce grilovacího koření,pepře a soli,4 rohlíky pokrájené na kolečka,4 lžíce oleje,4 stroužky česneku,sůl.

 

Vykostěné plátky candáta naložíme na 2 hod. do marinády ze světlé sojové a worcesterské omáčky,citrónové šťávy,černého piva,grilovacího koření,pepře a soli.Porce vložíme na domácí zahradní gril a grilujeme po obou stranách za stálého potírání marinádou dozlatova a křupava. Jako přílohu volíme kolečka rohlíků osmažená na oleji(nebo na grilu) a potřená rozetřenými stroužky česneku se solí.vhodným doplňkem je bohatá zeleninová obloha.

Grilovaný tolstolobik s oblohou

 
4 ks. masitých podkůvek z tolstolobika po 150 až 200g,2 lžíce sojové omáčky,2 lžíce worcesterské omáčky,pikantní hořčice se semínky,olej,cukr moučka,2 lžíce griotky nebo fernetu,grilovací koření,sůl,1 citron,2 lžíce sekaného zeleného koření.

 

V misce smícháme sojovou omáčku,worcesterskou omáčku,hořčici se semínky,olej,cukr,griotku nebo fernet,grilovací koření a sůl,promícháme a marinádou přelijeme porce ryby.Uložíme na 2 hod. do chladu a během této doby porce nejméně dvakrát obrátíme.marinované podkůvky grilujeme po obou stranách na dřevěném uhlí asi 15 min.během grilování hojně potíráme zbytkem marinády.hotové podkůvky ozdobíme klínkem citronu a zeleným kořením a podáváme s bohatou zeleninovou oblohou z kadeřavého salátu,rajčat,paprik,salátové okurky,ředkviček apod.

Sumec ve vinné lázni s houbami

 
4 plátky sumce po 200g. hrst sušených hub,2 bílky,sůl,1 lžíce rýžové moučky,1/2 dl. fernetu,3 lžíce zeleninového nebo rybího vývaru,1 šálek kuřecího vývaru, 2 lžíce sojové omáčky,1 dl. červeného vína,4 šalotky,olej,pepř.

 

Z osolených bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do něj polovinu rýžové mouky,fernet a zeleninový vývar.Do takto připravené marinády vložíme očištěné plátky sumce a necháme několik hodin odležet.porce ryby opékáme v troubě na grilu do zlatova a křupava.

Příprava vinné lázně:kuřecí vývar přivedeme k varu,pozvolna přidáváme zbytek rýžové moučky,víno a najemno pokrájené šalotky.Dochutíme sojovou omáčkou,pepřem a solí a

zjemníme lžící oleje.Předem namočené houby podusíme ve vlastní šťávě .Plátky sumce posypeme houbami,přelijeme vinnou lázní a podáváme s bramborovou kaší se zeleným kořením.